Продължаваме промяната ще бъде конструктивна опозиция на ГЕРБ. Това каза каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев на пресконференция на Изпълнителния съвет на ПП „Продължаваме промяната“. Решението е било взето след проведен в четвъртък Национален съвет на „Продължаваме промяната“.

„Над половин милион избиратели подкрепиха „Продължаваме промяната“ с ясното послание, че ние няма да влезем в коалиция на кражбата. След изборите, ние правим точно това, което сме обещали на нашите избиратели. Българските избиратели бяха изправени пред много ясен избор – от една страна управление, което видяха през последните 8 месеца и от друга страна връщане към управлението на ГЕРБ и г-н Борисов. Изборът беше направен. Сега мандатоносителя има възможността и правото да сформира кабинет. Така както ние като победители в изборите миналата година направихме една много трудна и много сложна коалиция, която беше организирана на принципа, че трябва да има нов модел на управление“, поясни Василев.

Най-важното нещо за България в момента е да има стабилно управление. Ние ще бъдем конструктивна опозиция, няма да пречим на сформирането на кабинет и има редица политики, които искаме да подкрепим и се надяваме да бъдат предложени.

„Няма да отидем на разговори с ГЕРБ за първия мандат“, категоричен бе Василев.

Кирил Петков заяви, че не е редно да се подменя вота на избирателите чрез политически конструкции, като отговор на въпрос дали биха сформирали една парламентарна група с ДБ, за да станат най-голямата парламентарна група и първият мандат за съставяне на правителство отиде при тях.

Той изреди приоритетите на ПП:

 • приемането на закон за антикорупционната комисия,
 • въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор,
 • увеличаване на минималната работна заплата на 860 лева от 1 януари,
 • увеличаване на пенсиите с 20%, за да могат те да продължат да изпреварват инфлацията,
 • нова дефиниция за енергийна бедност и две тарифи на база на консумация за ток парно и газ,
 • таван за цената на тока за бизнеса от 250 лева на мегаватас,
 • таван за цената на газа от 300 лева на мегавачас,
 • продължаване на програмата за следучилищни занятия,
 • продължаване на политиката заплатите на учителите да са над средните,
 • 1500 лева начална заплата за медицинска сестра и 2000 лева за млад лекар,
 • запазване на данъчната политика, ограничаване на бюджетния дефицит до 3%,
 • подкрепа на България за влизането в Еврозоната и Шенген.
 • допълнително увеличение на прага за регистрация по ДДС – до 160 000 лв.

„Основният урок, който си взехме от изборите, е че ако искаме да виждаме гражданите по площадите, да им стискаме ръцете, да говорим с тях, трябва да изпълняваме това, което сме им обещали“, каза Асен Василев.

Той бе категоричен, че предсрочни избори не са добре за България в този момент. Василев отговори на въпрос на БНР, че партията им няма да свали доверието си от президента Румен Радев, който вече призова партиите за съглашателство и сформиране на работещо правителство.

„Доверието не се дава от политическите партии, а от българския народ“, отсече Василев.

„Показахме, че управление без ГЕРБ е възможно и добро за страната, може би не успяхме да убедим хората да продължат да ни подкрепят“, допълни той.

„Осъзнаваме нашата роля като втора политическа партия и не е редно да се заменя вота на избирателите през различни конструкции“, настоя на свой ред Кирил Петков.

Той заключи, че ПП е инструментът, който наистина ще промени България: „Пътят може да е дълъг, но ще стигнем до заветната точка за една променена България“.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук