скрипал, новичок, заподозрени
Двамата руснаци, заподозрени в нападението с "Новичок"

По информация на два сайта на разследващи журналисти – британският Bellingcat и руският The Insider, документи, станали достояние на разследващи журналисти, са смятани за първото публично доказателство, че уличените в нападението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с „Новичок“ в Солсбъри Александър Петров и Руслан Боширов имат връзка с руското министерство на отбраната.

Документи, свързани с издаването на паспорт на Александър Петров, имат гриф „Строго секретно“ и телефонен номер, свързан с министерството на отбраната.

Вестник „Индипендънт“ посочва, че кодът на посочения телефон показва, че той е в района на Москва, а когато от редакцията се обадили на него и са споменали името Петров човекът отсреща незабавно е прекъснал връзката.

Други документи, открити от двата разследващи сайта, включват кореспонденция с „Аерофлот“, от която става ясно, че Петров и  Боширов са си купили билети часове преди пътуването, което противоречи на твърденията им, че отдавна са планирали посещение в Солсбъри, за да видят катедралата.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отхвърли твърденията за документите и обвини Bellingcat в дезинформация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук