Държавната компания „Булгартрансгаз” отваря офертите на кандидатите за доставка на материали, оборудване и инвестиционно проектиране на газовата връзка от Провадия до сръбската граница при Зайчар. Крайният срок за набиране на оферти изтече на 6 март.

Трасето, по което ще се транспортира газа от „Турски поток”, е с дължина 485 километра. За строежа държавата ще вложи 2,8 млрд. лева.

„Булгартрансгаз” се реши да строи разширението на газовата инфраструктура, след като направи тест дали бъдещата тръба ще бъде на 100% резервирана.

Три фирми подадоха обвързващи оферти – „Булгаргаз“, руската „Газпром“ и швейцарската „Мет“.

Строителството на българския участък от „Турски поток“ временно беше блокирано заради подадена на 12 февруари жалба в КЗК от „Атоменергоремонт“.

Два дни по-късно фирмата оттегля жалбата си. От антимонополния орган не посочиха мотиви за изтеглянето.

Изграждането на новия участък беше спешно решено, след като Русия реши, че ще построи втората тръба на „Турски поток“ през България.

Екип в Министерството на енергетиката направи актуализация на енергийната стратегия.

Документът разглежда изграждането на ключови газови проекти на Балканите като „Турски поток“, „Южен газов коридор“, Трансанадолски газопровод, Трансадриатически газопровод, междусистемната връзка Гърция-България, както и проектът за нов терминал за втечнен газ в Александруполис, в който „Булгартрансгаз“ ще участва с миноритарен дял.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!