Божи гроб в храма „Възкресение Христово” в Ерусалим беше открит за посещения след 9-месечна реставрация. На специална церемония с участието на високопоставени духовни лица беше отворен параклисът, под който, според преданието, е гробът на Исус Христос. Висши сановници на различните християнски църкви участваха в церемонията около мраморната гробница, възвърнала първоначалния си цвят. Осъществяването на широкомащабния проект за реновация започна през месец май миналата година. Гръцки специалисти демонтираха и възстановиха гробницата от мрамор, която от десетилетия бе поддържана от метална структура след земетресение. С нея бяха закрепени мраморни блокове, които бяха започнали да се отделят един от друг под въздействието на дъждовете и на ежедневния приток на хиляди поклонници и туристи. Мраморните плочи, които можеха да се съхранят, бяха почистени, а металната структура – заздравена.

Гробницата е под купол в църквата над пещерата, където според християнската традиция е било положено тялото на Исус Христос след смъртта му. Реставрацията позволи да се възстановят оригинални детайли, свързани със сградата.

Мраморната плоча, покриваща гроба, бе преместена за три дни по време на реставрационния процес през октомври миналата година за пръв път от 1810 г., когато направена предишната реставрация след пожар.

Божи гроб е главното светилище на Християнския свят. Според преданията, гробницата се е намирала извън градските стени северзападно от Ерусалим, недалеч от Голгота. Впоследствие, тук е построена Кувуклията и Храмът, посветен на Възнесението Божие. В края на XIX век възниква спор между учените за точното място на гроба.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!