Партията на германския канцлер Ангела Меркел увеличава шанса си за победа на предстоящите избори през месец септември, сочат данни от последното социологическо проучване, цитирано от „Ройтерс”. Управляващите имат 34 процента, разширявайки преднината си спрямо социалдемократите, които паднаха с 1 пункт до 31%.  Меркел е на власт вече в продължение на 11 години и управлява със социалдемократите от 2013г. Данните показват, че 59% от запитаните отново биха гласували за Консерваторите на канцлера, но все пак желаят промяна във висшето ръководство, визирайки различна коалиция.

Анкетата показва, че при теоретични преки избори за канцлер Меркел би спечелила 41% от гласовете – с 2 пункта повече в сравнение с миналата седмица, когато беше предишното допитване. Нейният основен съперник Мартин Шулц би получил 33 на сто- с три пункта по-малко, отколкото сочеха данните преди седмица.

Според проучването подкрепата за дясната партия „Алтернатива за Германия” не се е променила и остава 9%. Партиите „Зелените” и „Левицата” получават по 7% подкрепа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!