бронирани машини
Бронирана машина на корпуса на морската пехота на САЩ /снимка: Пиксабей/

Ценовите оферти на двете фирми – „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и „Патриа“ (Patria), допуснати до следващия етап в процедурата за реализация на проекта за бойни бронирани машини на Сухопътните войски, бяха отворени днес в Министерството на отбраната.

На отварянето на офертите присъстваха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, представители на фирмите, както и директори на дирекции от Министерството на отбраната.

Междуведомствената работна група ще извърши оценка на подадените ценови предложения. Предстои да бъдат проведени полеви тестове на предложените машини за проверка на съответствието на заявените параметри със заложените тактико-технически изисквания за механизираното отделение (въоръжение и мобилност) и комуникационно-информационните системи на бойната бронирана машина. С участниците, преминали успешно полевите тестове, ще се проведат преговори за подобряване на офертите, след което ще бъдат класирани в низходящ ред.

За резултатите от своята дейност Междуведомствената работна група ще изготви доклад до министъра на отбраната, съдържащ класиране на участниците, както и предложение за избор на изпълнител, или за прекратяване на процедурата.

Проектът за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ е одобрен с Решение на 44–ото Народно събрание от 08.06.2018 г., припомнят от военното министерство.

На 05.08.2019 г. беше даден ход на процедурата за инвестиционен проект „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, като искане за предложение беше изпратенo до фирмите, потенциални изпълнители на проекта: „Патриа“ (Patria), „Некстер“ (Nexter), „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и „Артек“ (Artec GmbH).

В началото на 2019 г. бяха проведени срещи с четирите компании, потенциални изпълнители на проекта, в рамките на които бяха обсъдени въпроси по отношение на техническите изисквания, критериите за оценка, методиката за оценка на офертите, индустриалното сътрудничество, дял местно производство и други.

Със заповед Р-153/22.11.2019 г. на министър-председателя на Република България беше създадена междуведомствена работна група (МРГ) за оценка на получените оферти по ПИР „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, която започна своята работа на 18.12.2019 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!