Брекзит може да завърши с депортация за хиляди българи, които живеят на Острова. Причината е, че крайният срок да уредят статута си във Великобритания изтича след три седмици. Същевременно се увеличава и броят на европейците, на които им е отказано влизане в страната.

Към момента в тази графа влизат 15 000 български граждани. Новите права гласят, че трудовият пазар на Великобритания е затворен за наши и други европейски граждани. Разрешен е престой до на 6 месеца в рамките на една година, но само за туризъм или посещение при близки.

За тези, които искат да останат по-дълго, е необходим статут на уседналост или трудова виза. От снните става ясни, че 258 000 наши сънародници са получили разрешение да продължат да живеят, работят и учат в Кралството.

След 1-ви юли училищата във Великобритания са задължени да уведомяват вътрешното министерство, ако имат съмнения, че ученици или родителите им нямат право да живеят на Острова. Проблем е също и фактът, че тази година изтича срока на личните документи на десетки хиляди българи.

По думите на посланика ни в Лондон Марин Райков административни услуги за близо 200 000 българи, колкото е населението на Бургас, се осигуряват от наличните едва 10 служители в консулската служба на посолството. Първия свободен час за подмяна на документи в службата е след 6 месеца.

Имаме вече случаи на депортация, обсъждахме този въпрос със зам.-председателя на Европейската комисия и очакваме най-малкото да бъде гарантирана консулска защита на тези граждани, т.е. да бъдем предупреждавани, коментира Райков пред Би Ти Ви.

Акцентира, че няма обещания, че ще се прекрати неравното третиране на българските сезонни работници, които сега плащат по-скъпи визи от работниците със същия статут от другите европейски страни. Властите предупреждават, че тези, които се опитат „да измамят системата“, могат да бъдат санкционирани и не само те, но и фирмите, които ги наемат.

Разговори се водят и по друг въпрос, а именно фактът, че визите за сезонна работа за българи са по-скъпи от тези, които се издават на други граждани от ЕС.

„Този въпрос е поставен и от ЕК пред британската страна. Нямаме никакво обещание, че това неравно третиране на българските граждани ще бъде преодоляно в скоро време. Но поне ни уверяват, че има разсъждение в добра посока. Това е неравно третиране на нашите граждани и за нас това е неприемливо, защото освен това дава и конкурентни предимства на работници от други страни членки на ЕС“, коментира Марин Райков.

Друг казус, който се появява, е свързан с организацията на изборите и по-конкретно секции. Техният разрешен брой зад граница беше увеличен с новите промени в Изборния кодекс.

„Много е трудно да осигурим членове на секционните комисии за 120-130 секции. Трябва да осигурим по петима души на комисия, помещения, при това с интернет. Никак не е лесно. Не е достатъчно да имате 40 заявления, за да станат нещата автоматично“, коментира Марин Райков

Проблемът за европейците – на дневен ред от месец

Сигнали за проблемите покрай престоя на европейски граждани на Острова след Брекзит, изкристализира още миналия месец.

Тогава имаше сигнали, че британските гранични служби задържат граждани на Европейския съюз, настаняват ги в центрове за имигранти и след това ги експулсират. Потърпевши са между 12 и 30 души, включително от България.

Поне дузина европейски граждани, основно млади жени от Испания, Италия, Франция, България и Гърция, са били задържани на летище „Гетуик“ и отведени в центъра за имигранти „Ярлс Ууд“ в Бедфордшър. Причина за задържането, а впоследствие и за тяхното експулсиране е, че не са имали входна виза. За същия проблем информира и американското издание Politico, според което потърпевшите граждани на ЕС са най-малко 30.

В последствие се оказа, че някои от гражданите на ЕС, които са били спрени на летището, имали уговорени интервюта за работа. В правилата, публикувани от британското вътрешно министерство, изрично е посочено, че при насрочено интервю за работа е допустимо влизането на територията на Великобритания и без виза. Същото важи и за участието в „дискусии, конференции и семинари“, както и за „обсъждане и подписване на договори“.

Основна причина за задържанията и депортациите е объркването около въпроса дали гражданите на Европейския съюз могат да посетят Великобритания, за да проучат пазара, и да кандидатстват за виза, чак след като получат предложение за работа. Имало и случаи, в които пристигащите директно нарушавали правилата, като например забраната за граждани на ЕС да карат неплатени стажове във Великобритания.

Тогава британското вътрешно министерство се аргументира, че правилата са ясни и могат лесно да бъдат проверени онлайн.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук