При очаквана бройка от 800 секции в чужбина на предстоящите предсрочни избори Външното министерство днес обяви готовност за провеждането им.  

 „Един нов рекорд, който тези избори ще поставят е, че ще има много по-голям брой секции, отколкото досега. На изборите на 4 април достигнахме един безпрецедентен брой от 464 секции. С въведените промени в Изборния кодекс само автоматично отворените секции са 568″, заяви Иван Кондов – постоянен секретар на Министерството на външните работи и председател на Работна група „Избори“.

Промените в ИК смъкнаха и тавана за подадени декларации за отваряне на секция на 40, което е предпоставка за очаквания доста голям брой секции. „Нашият анализ сочи, че освен автоматично отворените, вероятно ще достигнем до около 800 секции“, каза още Кондов.

По думите му по-големият брой на секциите ще даде възможност на сънародниците ни в чужбина да гласуват по-спокойно.

„Централната избирателна комисия освен това взе решение някои от големите секции, където са гласували над 700 – 800 човека, да бъдат разделени на две или три. Ние искрено вярваме, че ще бъдат облекчени условията, при които се гласува. Това е в полза на всички нас“, поясни той.

Секретарят коментира, че седмица преди крайния срок за подаване, броят на заявления за гласуване в чужбина е необичайно малко – около 37 000, като на миналите избори те са били над 80 000. Според него обаче на тези избори няма да достигнем този брой.

Постоянният секретар на МВнР коментира, че в процеса за получаване на разрешения засега няма проблеми и не се очакват такива.

„Вярваме, че ще получим разрешение навсякъде, където сме поискали. Процесът върви нормално. Мерките в много от държавите, където преди имаше доста строги ограничения, вече са по-облекчени. Това ще облекчи както нашите граждани да гласуват, така и нас в организацията на тези избори“, посочи той.

Калин Анастасов, който е част от работната група, заяви, че имат възможност да осигурят доставката на машините зад граница, но при условие, че ЦИК им даде възможност доставката да започне 20 дни преди изборния ден.

Кондов поясни още, че 6,7 млн. лева ще струват предстоящите избори в чужбина, като в между 270 и 320 секции ще се гласува с машина.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!