данни избори

Вчера изтече срокът, в който българите в чужбина можеха да подадат писмено заявление за участие в предстоящите парламентарни избори на 4 април. Наблюдава се безпрецедентна мобилизация за вота тази година. 87 216 наши сънародници зад граница са подали заявления, че желаят да участват във вота. Това показват данните на Централната избирателна комисия.

80 държави дадоха съгласие да се разкрият избирателни секции на тяхна територия. За откриване на избирателна секция в населено място извън страната трябва да има най-малко 60 подадени заявления на български граждани, които желаят да гласуват там. Ако в едно населено място има подадени до 500 заявления се открива една секция. При 1000 заявления – секциите трябва да са две.

На 13 март ЦИК трябва да реши в кои градове в чужбина и по колко секции ще бъдат открити.

Според прогнозите на министерство на външните работи на вота на 4-ти април българите зад граница ще гласуват в над 430 секции. Това означава, че в сравнение с парламентарните избори през 2017 година секциите ще бъдат с над 60 повече.

През 2017 г. подадените заявления бяха почти двойно по-малко – 45 071 броя. Още по-малко бяха на президентските избори през 2016 г.  – 34 090 броя.

Тези, които ще пътуват непосредствено преди изборите и на 4 април ще бъдат извън страната, също имат право да пуснат бюлетина, ако искат. Ако се намират на територия, където е разкрита секция след предоставяне на личните си документи могат да бъдат влючени в избирателния списък.

Къде българите в чужбина са най-активни?

Както се очакваше, и този път най-голям брой заявки идват от съседна Турция – 20 854 броя.

Най-проблемно се очертава да бъде гласуването във Великобритания.  Очаква се там да гласуват между 30 000 и 40 000 българи, а избирателните секции не могат да бъдат повече от 35.

Така се получава, че в една секция ще гласуват по повече от 1000 души Със сигурност няма да може да се открият секции във всички градове, където има български общности.

Рекорден брой избирателни урни се очаква да бъдат открити в Германия и Испания.

Подадените заявки в Германия са 13 493 броя. От външното ни министерство се похвалиха в началото на март, че властите в Берлин са позволили откриването на 62 секции в 51 населени места в страната.

В  Испания са подадени 7743. Следват  САЩ  с 5030 и Италия с 2719.

До 1997 г. в чужбина се гласуваше само в посолства и консулства и ефектът от това гласуване. От 2001 г. вече се разкриват секции и извън дипломатическите мисии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук