туроператори Занзибар
На снимката: Изглед от столицата на остров Занзибар

Туроператори с остра позиция относно въвеждането на карантина за прибиращите се от Занзибар. Нито един турист, завърнал се от организирано пътуване на африканския остров, не е дал положителен резултат на PСR-тест. Това заявяват от Обединение „Бъдеще за туризма“ в писмо до здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Вчера по време на посещението с Кюстендил министър Ангелов заяви, че се готви въвеждането на задължителна карантина за завръщащите се от Африка българи.

От Сдружението на туроператорите и туристическите агенти заявяват, че това е крайно притеснително за агенциите, които организират чартърите до африканския остров. Също така потърпевши са и техните туристически агенти. От бранша не са доволни и от факта, че темата не е била предварително обсъдена с тях. От „Бъдеще в туризма“ припомнят обещанието на властите за съгласуваност и предвидимост при издаването на заповеди, които имат отношение към туризма.

„От три месеца организираните програми до Занзибар се осъществяват при строго спазване на санитарните изисквания. Няма регистриран положителен резултат в лабораториите, в които се тестват клиентите ни срещу представен наш ваучер. Животът и здравето на населението е от първостепенно значение за всички нас. Налагането на нови рестрикции без период на адаптация и обоснован мотив за въвеждане обаче ще доведат до още  напрежение сред клиентите ни. Затова настояваме за предвидимост и последователност в антиковид мерките“, коментира Павлина Илиева, председател на ОБТ.

Туроператори се притесняват, че въвеждането на карантина за пристигащите от Занзибар отново ще доведе до блокиране на дейността им. Това ще нанесе нови сериозни загуби за вече платени пътувания, считат от Обединение „Бъдеще за туризма“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук