прокуратурата ще проверява Автомагистрали

Директорът на сектор “Културно-исторически ценности“ в Главна дирекция “Национална полиция“ Ангел Папалезов е обвинение за участие в организирана престъпна група за трафик на културни ценности, както и пране на пари. Това съобщиха от Специализираната прокуратура на брифинг.

Ръководител на групата е намиращият се в Дубай Васил Божков, стана ясно от думите на Валентина Маджарова, изпълняващ длъжността ръководител на Специализирана прокуратурата.

 „Истинско безумие е, защото този човек не го познавам. Познавам служители на фондация „Тракия“, но това е свързано с изпълнение на служебните ми задължения“, коментира Папалезов, цитиран от bTV, на излизане от Националното следствие, където даде показания 15 минути

Припомняме, че той работи по линия на културното наследство от 2003 г. В постановлението за привличане към наказателна отговорност на Папалезов пише, че е бил в група от 10 човека, но към момента не е ясно какво точно са вършили.

„Постановлението е кухо, та чак дрънчи от него. Единствено и само е посочен ръководителят на групата. Изреждат се доста членове от Наказателния кодекс, повечето от които касаят културно-историческото наследство“, обясни адвокатът на обвиняемия Стефан Карайотов. Клиентът му е с най-леката мярка за неотклонение „подписка“.

Валентина Маджарова подчерта, че висшият полицай има обвинение, каквото е получил и Васил Божков. Междувременно прокурорската акция в МВР, при която беше претърсен кабинетът на Папалезов.

„Този глагол нахлуя лично мен много ме притеснява и изобщо не бих го използвала в ситуацията. Действително едно процесуално следствено действие в един кабинет, да, кабинетът се намира в Главна дирекция „Национална полиция“, тъй като лицето, което се обследва в образуваното досъдебно производство работи там“, коментира тя.

Именно след въпросната акция бяха разпространени снимки на монети, иззети от кабинета на обвинения шеф, които бяха представени за веществени доказателства. Те се оказаха обаче евтини реплики, които се продават на туристи като сувенири между 6 и 8 лв. В  публичното пространство дори стана ясна кой лицензиран майстор ги изработва.

Припомняме, че преди малко повече от седмица, Папалезов беше назначен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков като член на екипа, проверяващ информацията за злоупотреби със специални разузнавателни средства (СРС). След акцията на прокуратурата, той беше временно остранен, за да не се възпрепятства разследването.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук