Румен Радев
На снимката: Румен Радев

Вярвам, че въпреки тежкото наследство и заварените договорки, ЦИК и служебното правителство ще положат всички усилия, така че да се гарантира машинният вот на предстоящите избори. Това каза в Пловдив президентът Румен Радев.

Поводът за коментара е скандалът с осигуряването на машини за гласуване, за което фирмата-доставчик „изви ръцете“ на ЦИК и поиска 75% надценка за 1600 машини с основен аргумент – твърде краткия срок.

Възвръщането на доверието в изборния процес е основна задача както на ЦИК, така и на служебното правителство, и вярвам, че тук ще се предприемат всички необходими стъпки, за да имаме честни, прозрачни и свободни избори.

Призив за обединение между партиите

Президентът призова и за обединение между партиите и политическите опоненти.

„На политическите партии ще повторя да бъдат внимателни, да търсят обединение около ценности и приоритети, да не бързат да се нападат, защото ще се срещнат в парламента след това. Ще бъдат изправени пред най-трудната и важна задача – да съставят правителство. България трябва да има правителство след предстоящите избори“, каза още Радев.

Не на последно място държавният глава подчерта, че България трябва да избегне тежки финансови санкции по закона „Магнитски“ и да се минимализира рискът за държавните институции и българските граждани във финансово отношение. Той подчерта, че такива мерки вече се взимат, а санкциите са прецедент за ЕС.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!