България и Северна Македония
Стево Пендаровски - президент на Северна Македония

Няма съмнение, че България и Република Северна Македония имат капацитет да решават въпросите си чрез диалог. Това казва македонският президент Стево Пендаровски в интервю за сръбското издание „Политика“. 

Той оцени разговорите с българския президент Румен Радев в Скопие и Рим като положителен сигнал за отношенията между двете страни и за намаляване на напрежението. То се беше изострило по различни начини в последно време.

„Вярвам, че е в интерес и на двете страни, но и на самия ЕС, да се намери възможно найскоро изход от ситуацията и в този контекст оценяваме усилията на португалското
председателство на ЕС. Считаме тяхното предложение като солидна основа за понататъшно провеждане на разговорите, допълни той.

Пендаровски отново засегна в детайли и темата с македонския език и идентичност. Акцентира, че те не могат да са обект на преговори.

Македонската идентичност и език не се различават от развитието на езиците и културите на съседните народи. Нашата държавност и нашият език са приключени като процес и този факт трябва да бъде приет от всички. Аз съм първият държавник от региона, който открито се противопостави на идеите за промяна на границите и размяна на територии и хора.

Президентът засегна препятствията по европейския път на Северна Македония и страните в региона. Пендаровски каза, че РСМ е направила трудни компромиси, за да стане пълноправен член на НАТО и в бъдеще – на ЕС.

„Членството в ЕС е от решаващо значение за цялостното развитие на всички страни и нямаме реална алтернатива за европейска интеграция. Интегрирането на региона в ЕС обаче е и стратегически интерес за самия Съюз, както и геополитически проблем. ЕС даде ясно обещание на страните от региона, че имат европейска перспектива на срещата на върха в Солун през 2003 г. Полагането на усилия за реализиране на това обещание също е въпрос на доверието в самия Съюз, допълни той.

В отговор на въпрос на „Политика“ за разпадането на Югославия, идеите за прекрояване на границите и ролята на НАТО, Пендаровски каза, че не може едновременно да се върви по европейския път, а от друга страна да се подкрепят анахронизми и идеи, принадлежащи към историята и които нямат нищо общо с реалността.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!