Гърция острови

На територията на Гърция вече ще се допускат туристи с отрицателен бърз тест. Българите ще могат да се възползват от това след 15-ти юни.

Облекченията са възможни след като стана ясно, че южната ни съседка вече допуска на територията си хора и с електронния сертификат на ЕС за COVID-19.

За момента остава възможността българските граждани да пътуват до южната ни съседка и с негативен PCR тест или ваксина. Сертификати за негативен тест у нас ще има през втората половина на юни.

По информация на посолството ни в Атина, цифровият сертификат е необходимо да съдържа информация или за резултат от последния направен бърз тест (до 48 часа), или за резултат от последния направен PCR тест (до 72 часа), или за завършен ваксинационен цикъл, или информация за преболедуване от COVID-19. Резултатът от бърз тест ще бъде признаван само ако е качен в Цифровия сертификат, одобрен от ЕС, който в случая на България се издава на сайта his.bg.

Изискванията важат включително за деца над 6-годишна възраст. В допълнение на всички пристигащи в Гърция ще бъдат правени PCR или бърз тест на случаен принцип.

За шофьорите на тежкотоварните автомобили (тирове над 3,5 тона), осъществяващи превоз на търговски стоки, от вчера отпадна изискването да попълват PLF формуляр и съответно да притежават QR код.

За пътуващите до гръцките острови пълнолетни граждани остава задължителното условие да попълват формуляр за здравен статус 24 часа преди пътуването, като вписват в него и придружаващите ги непълнолетни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!