Израел сигурност Чуков
на снимката: проф. Владимир Чуков
Проф. Владимир Чуков е в Атина, Гърция. Учи във френски колеж в Тунис, а впоследствие завършва Френската гимназия в София. Дипломира се във факултета по обществени науки на Дамаския университет, Сирия. Преподава в редица български университети, бивш главен редактор на списание „Международни отношения“. През 1999 г. създава неправителствената организация „Български център за близкоизточни изследвания“, а през 2002г. – „Център за регионални и конфесионални изследвания“. От 2005 г. е научен секретар на специализирания научен съвет по международни отношения към ВАК. От години следи ситуацията в Близкия изток и напрежението между Израел и Ира.

 

Какво прави българска партия „на килимчето“ на Ердоган?

Според мен искат да се заявят като основният посредник между България и Турция, особено на фона на очакваните много гласове, които ще дойдат сега на 11 юли. Знаете, че отвориха неограничен брой секции в чужбина, в това число и в Турция. Интересна е не само срещата с на г-н Карадйъ с Ердоган, а и с четирите основни политически сили в Турция. Едната е Партията на справедливостта и развитието, чийто лидер е президентът. Втората е опозиционната Народно-републиканска партия. Това което е много интересно е срещата с двете националистически партии- по-умерената Партия на доброто, и Националистическата партия на Девлет Бахчели, чиято младежка организация са Сивите вълци. Това е една партия, която е с много негативен имидж. Искам да припомня на читателите, че преди около 3-4 години американският посланик заяви, че тази партия трябва да изчезне от политическия спектър на Турция. Според мен желанието на ДПС е да бъде основният реципиент. Друго, което ми направи впечатление, беше начинът, по който беше отразено посещението на Карадайъ в турските медии. Официалното съобщение беше за среща на Ердоган с „българско-турски политик“. Другото е, че имаше много интересна протоколна подредба при срещата с Ердоган. Нямаше среща между двама лидери – Ердоган и Карадайъ. Вместо това по средата, на шефското място, беше седнал Ердоган, а от двете му страни бяха седнали Карадайъ и Мавлют Чевушоглу, които в този случай изглеждаха все едно са му съветници, а не равнопоставени партийни лидери. И още нещо, което е много интересно. Когато направиха тази среща в Анкара, в президентския дворец е бил и Зоран Заев. Не знам дали е имало среща между Карадайъ и Заев, но двамата са били приети от един и същи човек – Ердоган, на едно и също място. Така че не се изключва да бъдат гледани като „помощници“ или „съратници“ на турския президент. Беше интересен и коментара на Мевлют Чавушоглу, че те „винаги ще помогнат на техни сънародници“. Третият член на делегацията на Карадайъ е Илхан Кючук, който е евродепутат от ДПС. Това също е много силен символ. Всичко това поставя едни много поводи за размисли – какви са реалните взаимоотношения между ДПС и Турция. Ердоган е казвал, че Бойко Борисов е неговият приятел. Дори му пожела на последните избори да състави правителство и нееднократно е заявявал своите симпатии към Борисов. Сега когато Борисов очевидно няма да бъде премиер, тези симпатии са насочени към ДПС. Преди години това не беше така. Ако си спомняте имаше партия ДОСТ, която беше много силно стимулирана от Ердоган. Бившият турски посланик дори директно оказваше натиск върху кадри от ДПС да се отказват и да преминават към ДОСТ. Това вече е минало и очевидно фаворитът в България е  „българско-турският политик Мустафа Карадайъ“, като цитирам турските медии.

С колко може да се увеличат турските гласове в резултат на това посещение, след като разбрахме, че най-много избирателни секции извън страната ще има в Турция? Очаквате ли то да има някакъв ефект?

Естествено! Пак искам да спомена, визитата означава, че турските власти ще съдействат по всякакъв начин да увеличат броя на секциите. Очевидно е, че от там ще има и най-голям прираст на гласовете за ДПС и тази визита цели точно това. Това ще увеличи и тежестта на ДПС върху формирането на новото правителство.

Заради това, че ГЕРБ вече малко по малко отпада от проектите за властта, възможно ли е на всяка цена Турция да се опитват да включи ДПС в следващото управление?

Не знам! Трудно ми е да гадая, какви ще бъдат конфигурациите в следващия парламент. Да, може да има такава опция гласовете на ГЕРБ и ДПС да правят 121 депутата. Възможно е и това да се случи. Лично аз да си призная не съм убеден в подобна вероятност, тъй като трендът на ГЕРБ е надолу, а трендът на ДПС е нагоре, и не е ясно, кое е с по-голяма динамика.

Партиите изразиха позиция, че няма да сключат коалиция с ГЕРБ, тъй като те са част от статуквото, но ДПС по-рядко се споменава в този аспект?

Ние гадаем в момента, защото не знаем какви ще са резултатите. Според мен ще има едно състезание между ДПС и БСП, коя от двете партии да има участие в следващото правителство. Очевидно е, че трите протестърски партии ще увеличат своите гласове и ето тук е големият въпрос – дали ИТН ще спечелят изборите. Не е ясно, и какъв ще бъде ефектът от създаването на тази широка Лява коалиция от Корнелия Нинова. Мисля че още сме далеч от точни прогнози. При всички случаи това посещение на Карадайъ в Турция е много сериозна стъпка към увеличаването на гласовете от Турция. Но както ще дойдат гласове за ДПС от Турция, така ще дойдат и гласове за ИТН и за Демократична България от другата чужбина. Но мисля че голямата борба ще бъде между ДПС и БСП – коя да бъде съуправляващата партия, макар и неофициално. Аз се съмнявам, че трите протестърски партии биха направили 121 депутата, така че очевидно ще има нужда от подобен тип подкрепа.

Можете ли да посочите, кое е най-важното и забележителното в посещението на Мустафа Карадайъ в Турция, което трябва да се подчертае?

Това е посещение, с което се търси помощта на турската държава относно увеличаване на гласовете от Турция за ДПС, и това става за сметка на българската идентичност. Това е споразумение, от което очевидно и двете страни търсят някакви преимущества. Изказвам и една хипотеза по повод, защо Зоран Заев беше по същото време в Турция и беше приет от Ердоган, а в същото време в делегацията на Карадайъ се намира и българския евродепутат Илхан Кючук. Ако си спомняте говореше се, че главен преговарящ за присъединяването на РСМ към ЕС ще бъде именно той. Северна Македония чрез Ердган се опитва да преодолее сегашната позиция на България относно нестартирането на преговорния процес с РСМ. Увеличаването на тежестта на ДПС, респективно по-голямата роля да Движението в правителството, би могла да промени ситуацията в София, и ние да бъдем много по-отстъпчиви. Очевидно тук се цели определен лост за натиск и влияние от страна на Северна Македония посредством Турция, посредством ДПС, което се очаква да играе по-голяма роля в съставяне на следващото българско правителство.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!