Банките да не работят с хора и фирми от черния списък по „Магнитски“, за да бъдат избегнати бъдещи санкции. Това призова служебният премиер Стефан Янев по време на Съвет по сигурността. 

Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента, допълни той

Припомняме, че на 2 юни Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 3 български лица и 64 фирми. Сред тях са Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

“Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите и последствията в това отношение вече излизат извън националните ни граници“, каза служебният премиер.

Правителството прие решение, с което се създава постоянна работна група. В тази работна група участие имат представители на МВР, Министерство на финансите, ДАНС и НАП със задача да изготви и поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите.

Същевременно ДАНС и НАП имат задача да предприемат постоянни мерки за установяване степента на свързаност на лица с лицата от списъка и да предлагат на
постоянната работна група допълване на списъка в случай, че се установи свързаност или изключване от списъка в случай, че тази свързаност е прекратена.

Целта е да се намалят рисковете за страната в политически и международен план, както и за българската икономика от тези санкции. Те предизвикаха остър обществен отзук и реакции. Прокуратурата се самосезира.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!