Пулицър

Вестник „Ню Йорк Таймс“ спечели наградата „Пулицър“ в една от най-престижните номинации – за заслуга към обществото – заради отразяването на пандемията от коронавирус. Победителите в наградата бяха обявени в петък чрез онлайн предаване. Наградите „Пулицър” са най-престижните журналистически награди в САЩ.

„Ню Йорк Таймс“ печели и наградата „Пулицър“ за най-добър критичен текст заради публикациите на Уесли Морис. Във вестникарските си статии той обхваща различни теми, но често се фокусира върху въпроса за расовото неравенство в САЩ.

Тийнейджърка, заснела убийството на Джордж Флойд от бял полицай, получи специална награда за журналистика от борда на „Пулицър”. Дарнела Фрейзър, която вече е на 18 години, получи наградата за своята смелост, казаха от комисията на „Пулицър”.

Филмът й предизвика протести за расова справедливост по целия свят и беше използван като доказателство в процеса, в който беше осъден полицая Дерек Шовин.

Комитетът заяви, че награждават Фрейзър за „смелото записване на убийството на Джордж Флойд, видеоклип, който предизвика протести срещу полицейската жестокост по целия свят, подчертавайки решаващата роля на гражданите в стремежа на журналистите за истина и справедливост“.

Видеото се разпространи по целия свят и предизвика масови протести в САЩ. За мнозина смъртта на Флойд при ареста се превърна в символ на полицейска жестокост – особено срещу цветнокожи – и предизвика по цял свят демонстрации за расова справедливост.

Ето и останалите носители на престижната награда:

За репортажи по гореща новина – The Star Tribune от Минеаполис за отразяването на смъртта на Флойд в града от множество гледни точки и нюансирано.

За разследваща журналистика- екип на The Boston Globe, разкрил как щатското правителство систематично не разкрива информация за опасни за всички шофьори на големи камиони.

За  разяснителни репортажи- Ед Янг от The Atlantic – за поредица от публикации, подробно разказващи за пандемията и за екип на „Ройтерс“, обработил огромен брой съдебни случаи, за да покаже защо и как действа правна доктрина, която защитава полицията при употреба на прекалена сила.

За местни репортажи – Tampa Bay Times за изчерпателно отразяване на това как властта закриля шериф, който си организира разузнавателна операция за профилиране на ученици.

В категорията „Национални репортажи“ – Журналистическо разследване на полицията на 3 издания и една неправителствена организация,  за това какви щети нанася на американците насъскването на кучета при протести.

Репортаж на международна тема – трима репортери от BuzzFeed News, които с помощта на сателитни снимки, архитектурна експертиза и интервюта разкриват обширни обекти на китайското правителство за масово задържане на мюсюлмани.

За разширен репортаж (фийчър) –  История за пътя на мигрантите, стичащи се към американската граница. наградена е Наджя Дрост – журналист на свободна практика – разказва в The California Sunday Magazine за пътуването през района Дариен между Колумбия и Панама – едно от най-опасните за мигранти трасета в света.

Мичъл Джаксън, също журналист на свободна практика, е награден в същата категория за разказа в Runnur’s World за убийството на чернокожия Ахмуд Арбъри.

В категорията „Коментар“ – Пол Уилямс Richmond Times-Dispatch по темата събарянето на статуи на защитници на превъзходството на бялата раса.

Уесли Морис от The New York Times получава „Пулицър“ за сходна тема пресечните точки на раса и култура в страната, но нейната котегория е „Критика“.

За „горещи“ фоторепортаж- „Асошиейтед прес“ и работата на нейни фоторепортери в различни градове на САЩ, отразили пъстрите реакции на смъртта на Джордж Флойд.

В същата новинарска агенция отива и „Пулицър“ за репортажна фотография – призът на Емило Моренати е за разказа му в образи на това как възрастни испанци се борят с пандемията.

За звукови репортажи – разследване на радио журналисти от общественото NPR относно задълбочаващият се разлом в американското общество за притежаването на лично огнестрелно оръжие.

Пиесата The Hot Wing King победи конкуренцията заради оригиналния разказ за това как се възприема мъжествеността в средите на чернокожите.

В категорията „История“  Francise, The Golden Arches in Black America на Марша Шатлен, разказва за нееднозначната роля на индустрията за бързо хранене в чернокожите общности.

При биографиите победителят е книга за Малкълм Екс The Dead Are Arising.

В документалната литература-  Wilmington’s Lie, разказваща за расов бунт на белите 1898г., свалил законно избрано чернокожо ръководство на град в Северна Каролина.

Симфоничното произведение Stride от чернокожата Таня Леон е с „Пулицър“ за музика.

За художествена литература наградата отива при Луиз Ердрик за книгата ѝ The Night Watchman.

Наградата „Пулицър” се присъжда всяка година в Ню Йорк, но церемонията по награждаването тази година бяха отменени поради пандемията на коронавируса. Приемът за лауреатите трябва да се състои тази есен.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук