Германия полиция

Специално подразделение беше разформировано в германския град Франкфурт на Майн, съобщиха германските власти. Мерките са предприети след разследване, което установило, че част от полицаите са споделяли екстремистко и неонацистко съдържание в групови чатове.

Командването за специални операции, известно като SEK, вече няма да съществува в града, заяви Петер Байт, министър на вътрешните работи на централната германска провинция Хесен, на пресконференция в четвъртък, критикувайки „пълния провал“ в ръководството.

Съобщението идва само ден след разкриването на предполагаемите крайнодесни екстремистки тенденции на редица членове. Около 20 членове на SEK, както активни, така и бивши, са разменяли съдържание, подбуждащо омраза в чатовете на специалната работна група. Твърди се, че съобщенията съдържат изображения на Адолф Хитлер и свастики – забранени в съвременна Германия, както и обиди срещу търсещите убежище, съобщават местните медии.

„Споделените текстове и изображения предполагат, че „някои членове“ на SEK са десни екстремисти“, каза Петер Байт и съобщи, че е инициирал „фундаментално рестартиране“ и преструктуриране на силите.

Отделът е отговорен за справяне с извънредни ситуации от най-високо ниво, включително вземане на заложници и антитерористични операции, и се счита за елитно подразделение. Сега „неприемливото неправомерно поведение“ на  неговите членове доведе до неговото разпускане, каза Байт, и добави, че макар специалните сили да са жизненоважни за държавата, промените в тях са „неизбежни“.

Според констатациите от тайното разследване началниците на членовете на подразделението са били наясно с нацистките разговори в чатовете, но не са направили нищо по въпроса.

Досега няма доказателства, че затвореното звено е комуникирало с други групи но разследването все още е в самото начало.

Междувременно предизвиканите от скандала промени в силите разделиха политическите сили в Германия. Докато някои, включително дясната партия „Алтернатива за Германия“ смятат, че разпускането на звеното е неподходящо, други казват, че това не е достатъчно, настоявайки вътрешният министър да подаде оставка. Служителите са обвинени, че разчистват  „само симптома, но не и причината за проблема“.

На фона на разкритията на българските служби през последния месец, не може да не се запитаме дали подобно нещо може да се случи и у нас, а именно да се разформирова цяло подразделение, при установяване на нередност.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!