папа Франциск
на снимката: папа Франциск

Папа Франциск ще направи апостолическо пътуване в България от 5 до 7 май 2019 г., за да поздрави българския народ и да даде на всеки българин своя благослов за мир и благоденствие. Той ще се срещне с представители на държавната власт, православната църква и дипломати.

Въпреки това обаче някои от събитията, в които ще участва главата на Римокатолическата църква в София и Раковски, дават възможност за присъствие на граждани. За да може всички желаещи да зърнат папата да го направят, е създадена координация между всички отговорни институции и предварителна организация на събитията.

Целта е постигане на максимална ефективност по охрана на обществения ред, организация на движението и противодействие на престъпността, съобщават от правителствената пресслужба.

Всички граждани, които искат да участват в събитията, ще трябва да са на място най-малко три часа по-рано за извършване на задължителни проверки. Те ще се извършват на специално изградени пропускателни пунктове.

Ще се следи дали гражданите не са употребили алкохол или дрога, дали не носят опасни предмети, както и дали не са поставени в някоя рискова група. За последните отговорност ще носи ДАНС, които вече са изготвили списък на лица, които не бива да се допускат в близост до папата. Това са хора, за които има подозрения, че имат връзки с радикални или паравоенни организации.

Точната бройка на потенциално опасните лица не се споменава, тъй като те са под специално наблюдение. За сметка на това обаче ще има цивилни агенти, които зорко ще следят дали те няма да се доближат до местата, където ще е светият отец. По непотвърдена информация над площадите и църквите, където ще е папата, ще се облита с хеликоптер, а снайперисти ще следят за сигурността му.

От МВР съобщиха още, че ще има засилени мерки за сигурност и по отношение на движението на автомобилите, които няма да се допускат в определен периметър, за да не може някой да нахлуе с колата си в тълпата.

Гражданите и гостите на София ще могат да присъстват на 3 основни събития от програмата на  папа Франциск.

Две от събитията в София ще са на 5 май 2019 г.:

– в 13:00 ч Светият отец ще произнесе неделната молитва „Царица небесна” на площад „Свети Александър Невски“;

– в 16:45 ч на площад „Княз Александър Първи“ папа Франциск ще отслужи света литургия.

Третото събитие в София е на 6 май 2019 г.:

– в 18:15 ч на пл. „Независимост” гражданите и гостите на столицата ще могат да присъстват на събитието за мир с участието на представители на различни вероизповедания в България.

В Раковски жителите и гостите на града ще могат да проследят светата литургия с първо причастие, което папа Франциск ще даде на деца в църквата „Пресвето сърце Исусово” в 11:15 ч на 6 май 2019 г. За целта пред храма са определени зони за граждани, до които достъпът също ще става през контролно-пропускателни пунктове. Те ще са отворени 3 часа преди началото на събитието.

Повече подробности около посещението на папа Франциск у нас ще бъдат публикувани на официалния правителствен сайт за визитата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук