специализирана прокуратура, акция

Специализираната прокуратура, съвместно с МВР и ДАНС, разследва днес, 2 май, измами със средства от европейски фондове в страната.

Разследването се извършва на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас по чл. 248а, ал 2 и ал.5 от Наказателния кодекс – измами със средства от европейските фондове, съобщиха от Специализираната прокуратура.

В информацията обаче не се посочва дали настоящото организирано разследване е свързано с вече започналите проверки на къщите за гости за злоупотреби с европейски средства.

Припомняме, че през последните дни у нас се проверяват всички къщи за гости, изградени с европейски пари. Скандалът тръгна от журналистическо разследване за това, че вече бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е построил къща за гости с европейски средства, която никога не е ползвана по предназначение. Вместо това, тя била обитавана периодично от него и семейството му и ползвана като вила.

Във вторник се стигна до оставката на зам.-директора на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова заради това, че нейният телефон бе посочен в сайт за резервации като контакт за къща за гости в село Юндола. Макар Багдатова-Мизова да отрича да има нещо общо с туристическия обект, тя бе принудена да подаде оставка.

Резонен обаче остава въпросът дали оставки ще има и на по-високо ниво – директора на ДФЗ или министъра на земеделието Румен Порожданов, който е ръководил фонда в периода, когато са осъществени измамите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук