Александър Манолев
На снимката: Александър Манолев

Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова са привлечени като обвиняеми за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, съобщиха от прокуратурата. Окръжна прокуратура – Благоевград ги обвинява за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, извършено от двамата в съучастие и при условията на продължавано престъпление /по чл.248а, ал.3, вр. ал.2 вр. чл. 20, ал.3 и ал.4 вр. чл. 26, ал.1 от НК/.

Наказателната отговорност на Манолев и Димитрова е ангажирана за това, че в периода от началото на януари 2013 г. до 14.10.2015 г. в София, Сандански и Благоевград, в съучастие са представили неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността „Чинар куши“ в Сандански и приложени към него документи, както и в Заявка за плащане от 14.10.2015 г. и приложени към нея документи. Неверните данни били представени, за да получи търговецът – ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ средства от фондове, принадлежащи на ЕС – „Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони“ в размер на 391 160 лева.

На Ана Димитрова е наложена мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 2 000 лева, а на Александър Манолев – гаранция в размер на 100 000 лева.

Продължават действията по събиране на доказателства, разпити на свидетели и назначаване на експертизи.

От ДФЗ са изискани и получени и всички други заявления за директни плащания от ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“, финансирани със средства на Европейския съюз. Получените субсидии, както и декларираните данни по тях също са предмет на разследване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!