Папа Франциск
На снимката: Папа Франциск

В традиционната си годишна реч пред акредитираните пред Светия престол посланици папа Франциск подчерта, че борбата с пандемията изисква значителни усилия от страна на всички. Той призова да продължат усилията за ваксиниране на цялото население, доколкото е възможно.

„Това изисква многостранен ангажимент на лично, политическо и международно равнище. Първо, на лично ниво. Всеки от нас е длъжен да се грижи за себе си и за своето здраве, а това се изразява в зачитане на здравето на хората около нас. Грижата за здравето е морално задължение. За съжаление все по-често установяваме, че живеем в свят на силни идеологически разделения. Често хората се оставят да бъдат повлияни от моментната идеология, подкрепена от необоснована информация или зле документирани факти”, подчерта той.

Папата  допълни, че всяко идеологическо твърдение прекъсва връзката на човешкия разум с обективната реалност. От друга страна, пандемията ни подтиква към своеобразна „терапия на реалността„, която ни кара да се изправим лице в лице с проблема и да вземем подходящи средства за разрешаването му.

По думите му ваксините не са вълшебно средство за лечение, но със сигурност, наред с другите методи на лечение, са най-разумното решение за превенция на болестта.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук