Народнот Събрание, парламентът

Неочакван обрат в пленарна зала по време на гласуванията в бюджета остави партиите без яснота за парите им за догодина. Две предложения – за 1 и 8 лева на глас – бяха отхвърлени, като за първото такава развръзка не се очакваше.

Предложението на управляващите субсидията да е 1 лев на глас получи подкрепата само на 103 депутати от ГЕРБ, „Воля“ и двама независими. За сметка на това БСП, ДПС и „Обединени патриоти“ събраха 120 гласа и успяха да съборят проекта за намаляване на субсидията на левче.

В същото време бе отхвърлено и предложението на БСП за 8 лева на глас.„

„С оглед на окончателното гласуване и прегласуване на член 64 крайният резултат е нула лева, т.е. справедливо финансиране, еднакво финансиране на всички политически партии – заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ – Това се получи в резултат на това, че днес предварително ги разобличихме в съглашателство и предотвратихме в момента една огромна несправедливост, защото това, което се предлагаше, обслужва само големите партии – ГЕРБ и БСП и ощетяваше всички по-малки и средни партии. За това в момента е еднакво справедливо към всички и това е нула лева.“

По-рано днес лидерът на ДПС заяви, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав, за да мине предложението на БСП за 8 лв. партийна субсидия на глас.

В парламента след гласуванията настана смут. В момента финансовият министър обсъжда ситуацията с Менда Стоянова, тъй като не е ясно как ще бъдат финансирани партиите, дали ще се върне старото положение от 11 лв. на глас или партиите ще останат без субсидии за следващата година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!