пилешко, салмонела

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, казаха от Агенцията по храните за БНР. Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели от салмонелоза потребители.

Въпросните 100 тона месо със салмонела, са само на един оператор от България, който е внесъл сурово месо от Полша, но не е задължително всичкото това месо да е заразено. Засега от Агенцията по храните не могат да кажат точно какви количества от него са достигнали до пазара, защото тече проверка. Единственото сигурно за последната партида е, че се касае за един вносител и 10 предприятия, които са преработили месото в колбаси.

„По отношение полското месо със салмонела нотификациите не са една или две. В България като засегната страна вече сме получили 16 такива нотификации“, казва доктор Кремена Стоева от Агенцията по храните.

Тя отказва да каже кога е дошло първото предупреждение от Европейската система за бързо реагиране.

„Но към всяка влязла нотификация Агенцията е предприела съответните мерки“.

Въпреки мерките, огромно количество полско пилешко месо със салмонела е стигнало до България. Д-р Стоева не е готова да говори за конкретни количества.

На извънредна пресконференция от Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че заразеното пилешко месо от Полша, вече преработено на колбаси и стигнало да магазинната мрежа у нас, е иззето от щандовете и върнато на предприятията производители. Но част от него е стигнала до потребителите. Салмонелата не е устойчива на високи температури и, ако месото е топлинно обработено, риск от зараза няма, казва експертът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук