Днес украинците ще изберат нов парламент. Володимир Зеленски, се стреми да въведе политически новаци във властта и да укрепи влиянието си, коментира АФП. Очаква се новосъздадената партия на Зеленски да спечели най-голям дял от гласовете в изборите, които трябва да въведат нова ера в бившата съветска държава, досега доминирана от политици, израснали в СССР.

Предвижда се, че партията на лидера на „Слуга на народа“, наречена на сериал, в който Зеленски играе президент, ще получи около половината от гласовете, въпреки че едва е съществувала преди Зеленски да спечели убедителна победа на президентските избори през април.

Изборът на Зеленски се възприема като отхвърляне на украинския политически елит заради това, че не успя да подобри жизнения стандарт, да изкорени корупцията и да сложи край на конфликта с подкрепяните от Русия сепаратисти, които започнаха конфликт през 2014 г.

Украинският президент трябва да сподели властта с парламента, който ще номинира премиер и ще сформира правителство.

Говорейки в навечерието на гласуването, Зеленски обеща да събере „технократично правителство“.

„Моята цел е да превърна Украйна в една от най-бързо развиващите се европейски икономики“, каза той във видеоадрес към нацията.

Украйна има население от 45 милиона души и е преминала през две народни въстания за две десетилетия. Тя все още се бори във вътрешни конфликти със сепаратисти, които са отнели около 13 000 живота.

Очаква се гласуването драматично да промени структурата на законодателната власт, като анализаторите прогнозират, че между 50 и 70 процента от членовете на следващия парламент ще бъдат депутати за първи път.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!