Днес парламентът се събира на извънредно заседание, за да подложи на обсъждане промените в Изборния кодекс, предвиждащи отпадане на машинното гласуване при провеждането на местни и парламентарни избори.

Извънредното заседание се  наложи, след като в петък БСП и ДПС не се регистрираха в зала, а управляващите, които внасят и промените в ИК, не успяха да съберат кворум, за да започне работа парламента.

Опозицията е против отмяната на машинното гласуване и заради това блокираха заседанието.

Под законопроекта стоят подписите на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, които настояват да имаме възможност да пускаме машинно своя вот единство при провеждане на избори за президент и Европейски парламент.

Причината – едни видове избори били по-сложни от други, а многомандатните избирателни райони изисквали по-сложни бюлетини, от там и по-сложен софтуер.

Сред аргументите на вносителите е и докладът на ЦИК от последните европейски избори у нас, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо, а в немалък процент от секциите с машини е имало допуснати грешки в протоколите.

Дали това е така, може да прочетете ТУК.

За запазването на машините на предстоящите избори за общински съветници и кметове се застъпиха още някои от партиите извън парламента, както и омбудсманът Мая Манолова.

Според последните промени в изборното законодателство наесен техният брой трябваше да нарасне от 3 хиляди на 6 хиляди.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!