Тереза Мей
на снимката: британският премиер Тереза Мей

Британският парламент ще гласува споразумение с ЕС за Брекзит в началото на юни, съобщи официалният говорител на кабинета на премиера след среща между министър – председателя Тереза Мей и лидера на опозицията Джереми Корбин, съобщиха Би Би Си.

Срещата се проведе във вторник вечерта и на нея беше обсъдена реализацията на Брекзит.

По-рано от кабинета на министър-председателя бе заявено, че сделката за излизане на Великобритания от ЕС трябва да бъде одобрена от кралицата преди края на юли.

В същото време няма доказателства, че тя ще бъде подкрепена от парламентаристите – както консерваторите, така и лейбъристите все още имат възражения срещу нея.

По-рано няколко пъти парламентът отхвърляше предложението за споразумение на Тереза Мей, като настояваше за преразглеждане на сделката по Брекзит.

„Тази вечер премиерът и опозиционният лидер изразиха желание … да изпълнят резултатите от референдума за напускане на Европейския съюз. Ще разгледаме (в парламента) споразумение за напускане на ЕС през седмицата, започваща на 3 юни. Това със сигурност ще бъде направено, за да напусне Великобритания Европейския съюз преди лятната парламентарна ваканция (започваща в края на юли) ”, заяви говорител на Мей.

Значително внимание беше отделено на срещата между Мей и Корбин, тъй като малко преди нея от канцеларията на министър-председателя съобщиха, че консерваторите са подготвили няколко компромисни предложения, които биха били подкрепени от лейбъристите при гласуването в парламента. Същността на тези предложения не беше разкрита.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!