На снимката: Десислава Танева

Със 121 гласа „за“ и без дебат в пленарната зала депутатите гласуваха оставката на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и избраха Десислава Танева за негов заместник.

Порожанов се оттегли от поста си след като в началото на месеца прокуратурата стартира разследване срещу него заради скандала с къщите за гости, за които има съмнения, че са изградени чрез неправомерно усвояване на евросредства.

Порожанов бе призован на разпит и по наказателното дело срещу бизнесмена Миню Стайков, за когото държавното обвинение твърди, че дружества, свързани с него, са получавали неправомерно средства от земеделски европейски програми.

Така по предложение на министър-председателя, на министерския стол ще седне Десислава Танева, която досега беше депутат от ГЕРБ и оглавяваше земеделската комисия в парламента. Танева бе министър на земеделието и храните във втория кабинет на Борисов, а към момента е начело и на областната структура на партията в Сливен.

Нейната кандидатура бе представена от парламентарната трибуна от вицепремиера Томислав Дончев, който заяви пред депутатите, че в годините Десислава Танева се е утвърдила като експерт в областта на земеделието.

Новоизбраният земеделски министър положи и задължителната клетва.

Въпросът за оставката на Порожанов висеше в общественото пространство от седмици – след като започнаха масовите проверки за злоупотреби с европейски средства при изграждането на къщи за гости у нас.

В периода, когато са извършвани злоупотребите Порожанов беше директор на Държавен фонд „Земеделие“ – органът, който одобрява проектите и е задължен да осъществява контрол.

Въпреки че министърът заявяваше многократно, че когато оставката му бъде поискана от министър-председателя, той ще напусне поста си. Борисов от своя страна също декларираше, че няма да се поколебае да поиска от земеделския министър да си тръгне от поста, ако бъдат установени данни за нарушения от негова страна.

Към момента все още не се съобщава за такива, въпреки че преди дни стана ясно, че КПКОНПИ и е премахвала данни от електронната имотна декларация на Порожанов. След като тази информация се появи, той поиска да бъдат публикувани и двата варианта на декларацията му, както и тази на съпругата му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук