наказателен кодекс

Парламентът преодоля президентското вето върху промените в Наказателния кодекс и повторно гласува превърналите се в спорни текстове, даващи възможност за отлагане с до 48 часа на уведомяването при задържане.

Текстовете бяха повторно приети с гласовете на 137 народни представители, а 43 гласуваха „против“. Подкрепа за мотивите на президентското вето дойде единствено от парламентарната група на БСП.

Остава и възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа.

„Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага“, написа в мотивите си държавния глава по отношение на разпоредбата.

В тях президентът изрази подкрепа за усилията и мерките в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и други форми на усложнена престъпна дейност като уместни и оправдани, но не е съгласен с подхода на законодателя.

Според него без да е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, се открива възможност за непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук