Парламентът не събра кворум, за да започне заседание. Регистрацията започна след 9.10 ч. и в зала бяха 118 народни представители, при необходими за кворума 121. В регистрацията участваха и част от независимите народни представители. В зала отново не се регистрираха БСП и ДПС. Следващият опит за регистрация е след 30 минути.

През последните дни управляващото мнозинство имат трудности при осигуряването на необходимия брой депутати. Заседанието в сряда бе провалено, след като опозицията не се регистрира.

На специалния брифинг ГЕРБ и ОП коментираха, че въпреки карантинирани депутати, останалите са в парламента, за да гледат важни за страната закони.

„Сега ли трябва да демонстрираме нагла безотговорност“, попита Валери Симеонов, обявявайки, че има болни от коронавирус депутати от тяхната група, единият от

Ако има кворум

Ако парламентът събере кворум, би трябвало да обсъди на второ четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Сред тях е предложението да се удължи с шест месеца срокът на валидност на изтичащите до 31 януари догодина документи за самоличност.

На първо четене то беше прието единодушно от народните представители. Досега този текст в закона се отнасяше за личните карти, които изтичат до 31 октомври тази година.

За срока на удължаване на личните карти и паспорти са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина в условията на реципрочност. По искане на лицето нова лична карта и паспорт могат да се издават и преди изтичането на удължения срок.

Със законопроекта се създава възможност за българските граждани, чиито паспорти и лични карти са с удължена валидност, да могат в условията на пандемия да напускат държавата, която пребивават и да се завърнат в България.

На първо четене парламентът трябва да обсъди и проектобюджета за 2021г.

В петъчния контрол ще участват вицепремиерите Марияна Николова и Екатерина Захариева и четирима министри.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!