д-р Данчо Пенчев
На снимката: Д-р Данчо Пенчев, бивш шеф на РЗИ- София

Д-р Данчо Пенчев, който подаде оставка като директор на столичната РЗИ след скандала със свалената карантина на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов се връща в службата, но като заместник-директор. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

Д-р Пенчев се връща, защото настоящият изпълняващ длъжността д-р Илонка Маева е под карантина, заради заразени с коронавирус членове на нейното семейство, обясни Кунчев.

„При това дифузно разпространение на заразата няма как и нашите служители да не бъдат засегнати. Това е един от проблемите не само за РЗИ-София, но и за другите болници и наши структури в страната. Членове на семейството на д-р Илонка Маева са с положителни проби за COVID-19 и тя е поставена под карантина. Ситуацията е сложна. Радвам се, че д-р Данчо Пенчев се съгласи да поеме ръководството на РЗИ-София като заместник директор”.“

Д-р Данчо Пенчев подаде оставка на 26 октомври, като конкретни мотиви не бяха посочени. Събитията се случиха след свалянето на карантината на премиера и на президента. Впоследствие обясненията на здравния министър и на представителите на Щаба за оставката му бяха противоречиви. Така и не стана ясно той ли е взел еднолично решение за сваляне на карантината на президента и премиера или му е било наредено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!