Парламентът ще гледа на първо четене промените в Закона за енергетиката, целящи постигането на ефективна либерализация на пазара на природен газ.

С промените депутатите трябва да регламентират създаването на конкурентна среда за добивните предприятия, търговците и потребителите на природен газ, чрез сключването на сделки на организирано място за търговия с ясни правила и справедлива пазарна цена, основана на търсенето на предлагането.

Новите текстове създават нови възможности за търговците да реализират допълнителни количества в качеството им на участници, формиращи пазара (маркетмейкъри) и доставчици на ликвидност, в резултат на текущи проекти за доставка на природен газ от нови източници.

Въвежда се и т. нар. програма gas release, чрез която общественият доставчик освобождава определени количества газ, съответстващи на определен процент от потреблението за всяка предходна година с цел да се постигне по-конкурентен пазар на природен газ.

Така главната цел на новите разпоредби е те да позволят плавното и постепенно преминаване от пазар с регулирани към пазар със свободно договорени цени.

За да се либерализира пазара на горивата е необходимо България да изгради интерконектора с Гърция, през който до България да достига газ от различни доставчици. Досега към страната ни пристигаше единствено руски газ,  който е по-скъп за български данъкоплатци от тези в Западна Европа, например.

В понеделник външният министър на Азербайджан Елмар Мамадяров заяви, че страната му разчита на газовия хъб „Балкан”, за да снабдява със синьо гориво не само Европейския съюз, но и страните от Западните Балкани.

„Всички проекти в енергетиката се движат навреме. Газът ни достигна границата с ЕС при Гърция. Но Южният газов коридор не трябва да свършва с Италия, Гърция и България, а да стигне и до останалите балкански страни. България е важна като транзитна точка”, каза министър Мамадяров.

На 22 май 2019 г. в присъствието на премиерите на България и Гърция, на първия вицепремиер на Азербайджан и на зам.-председател на Европейската комисия бе даден старт на строителството на интерконектора.

Освен това през страната ни трябва да премине и проектът „Турски поток”, който също ще доставя руски газ.

Подробности може да прочетете в интервюто на ДЕБАТИ.БГ с газовия експерт Христо Казанджиев – ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук