Депутатите не се съобразиха с исканията на протестиращите търговци на горива и окончателно Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Законопроектът има за цел да регулира сектора, но се превърна в спорен, защото предизвика недоволството на малките търговци и превозвачи на горива, които няколко дни протестираха пред Министерски съвет и Народното събрание.

В сряда се стигна дори и до затваряне на ГКПП „Капитан Андреево“ за около 2 часа, а за днес е предвидени нови протестни действия пред парламента.

Законът предвижда министърът на икономиката да контролира регистрацията на търговците с горива.

Първоначалното предложение беше това да бъде финансовият министър, но по предложение на ГЕРБ текстът бе променен.

Икономическият министър ще бъде подпомаган от специално звено в НАП, което ще приема и проверява документите, ще извършва проверки, а ако констатира нарушения – ще съставя актове.

Освен това текстовете, внесени от Емил Димитров (Ревизоро) от „Обединени патриоти” предвижда и създаването на Консултативен съвет към Министерство на икономиката, отговаряш за комуникацията и сътрудничеството между публичната власт и търговците.

Най-оспорваните текстове претърпяха промяна. Депутатите решиха от големите търговци на горива да се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева. Първоначалното предложение бе той да е 3 милиона. Изискването за търговците на дребно е внесен капитал не по-малък от 20 хил. лева.

Търговците имат задължението, при подаването на заявление за регистрация, да предоставят парични обезпечения, които да се използват в случай на неизплатени задължения. За големите търговци те са в размер на 500 хил. лева, а за дребните- 20 хил. лева. Първоначалните текстове предвиждаха сумата за дребните търговци да бъде 200 хил. лева.

Законът скара и лидерите на формациите в малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти”.  Вицепремиерът и председател на НФСБ Валери Симеонов подкрепи протестиращите малки търговци на горива и определи законопроекта като лобистки и даващ „служебна победа“ на големите фирми в бранша, по-конкретно – „Лукойл”.

Различната позиция на НФСБ наложи провеждането на коалиционен съвет, след който лидерът на Атака Волен Сидеров, който е и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ обяви, че по темата е постигнат консенсус между партиите.

Само няколко часа по-късно от партията на Валери Симеонов разпространиха до медиите съобщение, че изнесената от Сидеров информация не отговаря на истината и няма постигнато съгласие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!