бензинът, горивата, служебният кабинет

Депутатите приеха законопроекта за горивата и на второ четене. С този закон търговците на петролни продукти и горива са здължени да предоставят парични обезпечения при подаване на заявление за регистрация.

Идеята на вносителите е обезпечението да служи за изпълнение на непогасени изискуеми задължения, възникнали по този закон. Задължителният капитал, който вече ще се изисква е 500 хил. лева за търговия на едро с нефт и нефтени продукти. Обезпечението за търговия на дребно трябва да е в размер на 20 хил. лева, като в законопроекта изрично се посочва, че това се отнася до всеки търговски обект.

Народните представители решиха срокът за действие на обезпечаването да не може да бъде по-кратък от една година и шест месеца, смятано от датата на подаване на заявленията. Приетият текст регламентира два начина на обезпечаване. Единият с депозит в пари или безусловна неотменяема банкова гаранция.

Припомняме, че спорният законопроект предизвика масови протести на дребните търговци на горива. Те го обявиха за лобистки и обвиниха управляващите, че искат да унищожат малкия бизнес с горива за сметка на големи търговци като „Лукойл“, които имат почти монополни функции. Зад протестиращите застана вицепремиерът Валери Симеонов.

Ден след като бе обявено, че в коалицията „Обединени патриоти“ е постигнат консенсус относно закона за горивата, фармациите в нея отново се оказаха на различни позиции по темата.

Само няколко часа след коалиционния съвет от партията на Валери Симеонов разпространиха до медиите съобщение, че изнесената от Сидеров информация не отговаря на истината и няма постигнато съгласие.

Всичко това доведе до множество коментари в днешния пленарен ден.

„Това, което казах вчера е вярно. Вчера имаше тон и атмосфера на разбирателство. Декларацията на НФСБ я приемам като неколегиално поведение“, подчерта лидерът Атака на Волен Сидеров.

Той допълни, че четирима депутати от НФСБ дори са се подписали под законопроекта и определи това като раздвоение. Относно стабилността в коалицията, Сидеров заяви:

„Аз продължавам да бъда конструктивен, за другите – питайте тях“.

От НФСБ продължиха да настояват, че не са съгласни с голяма част от текстовете на законопроекта. Според народния представител Валентин Касабов, разминаването в позициите се е получило, защото колегите му са напуснали разговорите преди края на коалиционния съвет вчера.

„Има няколко члена, които са лобистки. Иначе има нужда от такъв закон, който трябва да вкара ред в този сектор“, смята той.

Според Валери Симеонов пък разногласията в ОП само засилват позициите на партията.

„Мисля, че наличието на различни мнения, отстояването им при запазване на колегиален тон и колегиални отношения, само повишава авторитета на Обединени патриоти. Не знам от ваша гледна точка как изглеждат нещата, но предпочитаме всеки да изказва своята позиция, да се аргументира и съответно да я защитава. Смятаме, че това е много по-добре, не само за Обединени патриоти, но и за България, отколкото да се постигат безпринципни договорености – ще ви подкрепим за това, а пък вие ще ни подкрепите за онова“.

По думите му този модел на поведение е характерен за изминалите десетилетия, включително и за някои други коалиции до момента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук