Васко Начев
На снимката: Васко Начев
Васко Начев е енергиен експерт с богат професионален опит. Работи като консултант по проучване и добив на нефт и газ в различни държави от Близкия Изток, Египет, Казахстан и последно в Индонезия.
Автор е на множество статии и анализи отнасящи се до нефтения и газов сектор както у нас, така и в международен план.

 

Промените в Закона за горивата предизвикаха протестите на малките търговци и превозвачите. Спор дали е лобистки законът се зароди и в малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти“. Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов обвини депутата от ВМРО Емил Димитров, че предложените от него промени облагодетелстват „Лукойл“. ДЕБАТИ.БГ потърски експерта Васко Начев за коментар.

 

Промените в Закона за горивата определено няма да окажат по никакъв начин влияние върху сивия сектор, както твърдят големите играчи. Дори и вносителят казва, че такава е идеята. Но това със сигурност няма да допринесе за намаляване на сивия сектор.

Относно това дали законът е лобистки можем да разберем, знаейки за топлата връзка между вносителя и най-големия играч на пазара на горива у нас, чрез рафинерията „Лукойл Нефтохим”.

Мисля, че този факт е достатъчно показателен, защото по-скоро този закон би предизвикал допълнителна немощ на малките играчи на пазара. Това ще бъде най-сериозният ефект, въпреки че всички казват, че не това е целта на законопроекта.

Твърденията на протестиращите търговци на горива, че ако законът бъде приет, цената на горивата ще се покачат до около 3 лева на литър, са спекулативни.

Те разчитат, че през страха на хората, ще направят някакъв вид манипулация. Няма как да се случи цената на горивото да стане 3 лева заради внесена поправка или нов закон. Такъв вариант определено не съществува.

Това е доста спекулативно и разчитайки на страха на хората. В това съм абсолютно убеден и може да бъдете сигурни, че няма да се случи.

Пазарът предопределя цените и това, че на един или друг би му се искало да се случи нещо, по никакъв начин не означава, че то ще се случи наистина.

Твърденията, че промените в Закона за горивата ще регламентират пазара са много пресилени. Пазарът е регламентиран и сега. По никакъв начин обаче не се пипа слабата част на закона, свързана с данъчните складове.

Не смятам, че промените ще окажат някакво положително влияние в посока пазара на горива.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!