Ли Къцян, Бойко Борисов
на снимката: премиерите на Китай и България - Ли Къцян и Бойко Борисов

Премиерът на Китай Ли Къцян беше на 4-дневна визита в България. Там той отиде с ясно послание – Китай ще продължи да консолидира отношенията си с европейските си партньори, за да не загуби търговските си позиции.

По време на престоя си в София Ли участва в седмата лидерска среща във формата „16+1”.

Китайският премиер и партньорите му от Централна и Източна Европа се договориха да засилят сътрудничеството си. Те повториха желанието си да се изгради отворена световна икономика, която да е предпоставка за по-динамична, приобщаваща и устойчива икономическа глобализация.

Защита за свободната търговия

По време на срещите си Ли многократно подчерта решимостта на Китай да запази свободната търговия, която служи като двигател на световния икономически растеж.

Докато се занимаваше с въпросите за опазването на свободния пазар, противопоставяйки се на протекционизма и търговските спорове, Ли Къцян каза, че никой няма да спечели от търговската война.

„Китай никога не е инициирала търговски спорове, да не говорим за провокиране на търговска война, но ако някоя друга страна провокира търговска война, налагайки по-високи мита, Китай определено ще предприеме мерки за противодействие”, каза той.

Консолидиране на 16+1

Ли и колегите му от Централна и Източна Европа се ангажираха да увеличат двупосочните инвестиции. На съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов в петък Ли каза, че Китай ще увеличи инвестициите си, включвайки се в големи инфраструктурни проекти на България – например, железопътна линия, свързваща страната с Егейско море.

На брифинга България и Китай показаха как два народа се обединяват. В средата на пресконференцията Ли получи от Борисов българското национално знаме, на което съпругата на известния български алпинист Боян Петров беше написала: „Сърцата на смелите никога не замръзват. Благодаря ви за всичко”.

Ли изрази съболезнованията си и каза, че Петров е показал храбростта си на човечеството.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук