Пламен Младеновски
Пламен Младеновски оттегли кандидатурата си за председател на КЕВР /снимка: Ю тюб, кадър/

Депутатите гласуват наново процедурни правила за избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предлагането на кандидатите, както и изслушването им в ресорната парламентарна комисия. Точката е единствена в законодателната част на последното за седмицата пленарно заседание на Народно събрание.

Правилата бяха одобрени в средата на месец юни, но изненадващото решение на Пламен Младеновски, единственият номиниран за ръководител на енергийния регулатор, да се откаже, наложи процедурата да стартира отначало.

Младеновски бе предложен за поста от парламентарната група на ГЕРБ, но оттегли кандидатурата си само два дни след неговата номинация. В момента той оглавява Дирекция „Електро и топлоенергетика” в комисията, а решението си обяви не самият той, а председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Публични мотиви за това все още няма.

Проектът предвижда този път срокът за номинации да бъде 5-дневен, а не двуседмичен. Целта – до края на месец юли да бъдат изслушани всички претенденти за председател и комисари, а кандидатурите им подложени на гласуване в пленарна зала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!