Сърбия, протести
Сърбия бе разтърсена от поредни протести

В Белград, Нови Сад, Вране и Чачак започнаха да се събират граждани, които за трети пореден ден излизат на улицата в знак на протест срещу състоянието в държавата и обявените мерки срещу коронавируса.

Заради увеличения брой на новозаразени с коронавирус управляващите в Сърбия заявиха, че ще бъдат въведени отново някои от действащите по-рано ограничения, като дори се спомена полицейски час в Белград. Това предизвика прилив на обществено недоволство, като два поредни дни бяха организирани протести около сградата на сръбския парламент, които прераснаха в сблъсъци между протестиращи и полиция.

Протестът днес ще се състои, въпреки че правителството направи крачка назад относно мерките. В столицата гражданите се събират пред сградата на парламента. В Нови Сад са издигнати лозунги с надписи „Засрамете се!“ и „За чии деца?“. Гражданите настояват за оставката на директора на полицията Владимир Ребич, на министъра на вътрешните работи Небойша Стефанович, на президента Александър Вучич и на кмета на Нови Сад Милош Вучевич.

Едно от исканията е разпускане на кризисния щаб и пренасочване към медицинските работници на средствата, предназначени за издържка на църквата.

Националният кризисен щаб на Сърбия се отказа да въвежда полицейски час в Белград от петък до понеделник. В столицата се въвеждат само ограничения за масово събиране на хора, заяви днес премиерът Ана Бърнабич.

Първата мярка за Белград е забрана за масово събиране на хора. Не се разрешава повече от 10 човека да се събират на открито и в закрити помещения. Втората мярка ограничава броят на хората в закрити помещения, а третата ограничава работното време в закрити помещения.

Бърнабич подчерта, че не става въпрос за въвеждане на полицейски час.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!