Румен Порожанов
На снимката: земеделският министър Румен Порожанов

В първото за седмицата пленарно заседание парламентът се очаква да гласува оставката на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Въпросът за оставката на Порожанов висеше в общественото пространство от седмици – след като започнаха масовите проверки за злоупотреби с европейски средства при изграждането на къщи за гости у нас.

В периода, когато са извършвани злоупотребите Порожанов беше директор на Държавен фонд „Земеделие“ – органът, който одобрява проектите и е задължен да осъществява контрол.

Въпреки че министърът заявяваше многократно, че когато оставката му бъде поискана от министър-председателя, той ще напусне поста си. Борисов от своя страна също декларираше, че няма да се поколебае да поиска от земеделския министър да си тръгне от поста, ако бъдат установени данни за нарушения от негова страна.

Към момента все още не се съобщава за такива, въпреки че преди дни стана ясно, че КПКОНПИ и е премахвала данни от електронната имотна декларация на Порожанов. След като тази информация се появи, той поиска да бъдат публикувани и двата варианта на декларацията му, както и тази на съпругата му.

Според внесения в деловодството на парламента проект на решение за персонални промени в Министерски съвет на стола на Порожанов трябва да седне настоящият депутат от ГЕРБ Десислава Танева, която оглавява Комисията по земеделие.

Танева бе министър на земеделието и храните във втория кабинет на Борисов, а към момента оглавява и областната структура на партията в Сливен.

Последната рокада в кабинета „Борисов 3“ бе само преди малко повече от месец, когато оставката си депозира министърът на правосъдието Цецка Цачева, а мястото и бе заето от Данаил Кирилов. В настоящото правителство с постовете си се разделиха още министри проф. Николай Петров, Ивайло Московски, Николай Нанков, Валентин Радев и Валери Симеонов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук