Македонският парламент одобри Договора за разрешаване на спора за името с Гърция.

69 депутати гласуваха „За“ ратификацията на Договора.

Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала по време на гласуването.

Сега Договорът ще бъде изпратен до президента Георге Иванов за подпис.

Той има 7-дневен срок за произнасяне.

Ако наложи вето, Договорът ще трябва да се прегласува в парламента. В този случай за него ще трябва да гласуват поне 61 народни представители.

„Договорът бележи началото на края на несигурността за Македония и предоставя достойно и приемливо решение за двете страни, с което завинаги се потвърждава македонската идентичност и език“, каза преди гласуването министър-председателят Зоран Заев.

И добави:

„Имаме ясни доказателства за нашата македонска идентичност, за нашия македонски език, в продължение на векове и столетия. Не сме предали нищо, нито пък никой ни взе нещо, когато се съгласихме за географско име. Това е смела стъпка в интерес на бъдещето на гражданите и на нашите деца, за едно мирно бъдеще. Нека да отхвърлим манипулациите и да дадем шанс за споразумението“.

Той подчерта, че споразумението е подкрепено от всички международни партньори, което отваря портите на Македония за европейско бъдеще.

Заев очаква дата за преговори от Съвета на ЕС до края на месеца.

„Вместо горчивината и гняв, нека заедно да пишем бъдещите страници, да водим гражданите към обща процъфтяваща Македония, следвайки примера на напредналите европейски държави. Получаваме приятел и стратегически партньор, гарантираме стабилността и сигурността на Македония, отваряме пътя към ЕС и НАТО”, призова премиерът.

Той добави, че споразумението с Гърция е исторически акт, чрез който Македония и гражданите й „имат шанс”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук