Реджеп Ердоган, избори, Турция, Истанбул
на снимката: президентът на Турция Реджеп Ердоган на митинг в Истанбул

Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган ще иска касиране на изборите в Истанбул, след като Върховният избирателен съвет на Турция отхвърли искането им за повторно преброяване на гласовете във всички секции в града.

Новината идва, след като стана ясно, че кандидатът на ПСР е загубил с малко изборите, които се проведоха миналата седмица.

„Ние ще започнем едно необичайно обжалване… Все още казваме, че искаме изборите в Истанбул да бъдат повторени”, заяви заместник-председателят на ПСР – Али Ихсан Явуз.

Миналата седмица Партията на справедливостта и развитието официално обжалва резултатите от местните избори във всички 39 окръга в Истанбул, според които градът е спечелен от кандидата на Републиканската народна партия (РНП).

Несигурността относно резултатите от местните избори допълнително снижи стойността на турската национална валута – лирата, която миналата седмица значително спадна поради недоверието на турските граждани, търгуващи с долари и злато.

Турските медии съобщиха, че ПСР губи властта в Анкара за първи път от създаването на партията през 2001 година.

Истанбул е много по-важен, защото е най-големият град в Турция, три пъти по-голям от Анкара. А политическата кариера на Ердоган започва именно като кмет на Истанбул (1994-1998 г.)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!