Първа реакция след влезлите вчера санкции на САЩ спрямо газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Норвежката компания Det Norske Veritas /DNV GL/  отказа да сертифицирана газопровода „Северен поток 2“. Компанията прекратява всички дейности по проверката на тръбопроводната система на „Северен поток“2“ дотогава, докато санкциите останат в сила.

DNV GL е партньор в „Северен поток“ и „Северен поток 2“. Първият проект от 2012 г. насам преминава всяка година през процедура по сертифициране от страна на компанията. Процедурата има за цел да минимизира риска за живота на хората, имуществото и околната среда.

Инспектирането на газопровода е задължително на територията на датския участък, строителството през който все още не е започнало и се планира за средата на януари тази година.

По-рано Датската агенция по енергетика съобщи, че със сертифицирането на участъка може да се занимава която и да е трета страна, която има право да издава законен сертификат за съответствие.

Реакцията на норвежката компания идва само два дни след като сенатът отхвърли ветото на президента Доналд Тръмп на бюджета за отбрана и така одобри санкциите на САЩ върху изграждането на газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

САЩ наложиха санкции върху изграждането на двата газопровода, за да защитят ограбването на Украйна от руснаците. На практика целия газ, който сега ще отива в Сърбия и Германия чрез двете нови тръби стигаше до двете страни и преди, но през Украйна. След окупирането на Крим и обтягането на отношенията между Русия и Украйна Москва реши да накаже Киев, който е съюзник на Вашингтон. Така, че санкциите на САЩ имат не само икономически, но и политически смисъл.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук