нови случая

Утре сутринта пристига втората доставка от ваксини на Pfizer/BioNTech за България, съобщиха от Министерството на здравеопазването. От логистичния център на летището те ще бъдат разпределени до определени точки на страната. Не се съобщава очакваното количество, нито къде ще бъде транспортирано. По думите от преди няколко дни на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще получим около 25 000 дози. Първата пратка от 9750 дози, достатъчни за ваксинирането на около 5000 души, беше доставена на 26 декември.

Произведената от Pfizer/BioNTech ваксина се съхранява при специални условия – при минус 70 градуса, докато пристигне в България. След това е допустимо в рамките на около 5 дни да остава в обикновен хладилник.

Към днешна дата според данните на Националния информационен портал ваксини са поставени на 4739 души.

Вчера, след работно съвещание при премиера Борисов, стана ясно, че здравното министерство смята да изтегли по-рано ваксинациите срещу коронавирус на възрастните хора в домовете и работещия там персонал.

Тези групи по принцип бяха включени според националния ваксинационен план във втората фаза на ваксинациите заедно с учителите, като към тях се очакваше да се пристъпи след ваксинирането на медицинския и помощен персонал в болниците.

По думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов се подготвя ваксинацията на 15 000 души в домовете за стари хора и около 11 000 души персонал, като общините вече събират списъците със съгласие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!