Първан Симеонов
На снимката: Първан Симеонов

Социологът от „Галъп“ Първан Симеонов коментира избора на двама съпредседатели на ДПС вчера – Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров. Според него така Ахмед Доган посочва кой за какво ще отговаря.

„Ще имаме един отговорник за ортодоксалния евроатлантизъм и това е господин Пеевски, както и и един отговорник за отношенията с Анкара – Джевдет Чакъров. Доста мъдро поведение от страна на Доган. Той продължава да държи контрола. Явно си представя партията като отваряне към центъра и напускане на етническото“, посочи Първан Симеонов пред БНР. Той отговори и на въпроси, свързани с риска за нови предсрочни избори, ако не се направи ротацията на правителството.

„Няма логика да се отиде на нови избори. Целта и на Борисов, и на Пеевски не е толкова да консумират власт, колкото да се прелегитимират, да разбият обсадата и табуто върху тях. Това минава главно през ДБ. Пеевски и Борисов нямат интерес да развалят всичко това. Господин Иванов също няма интерес. Той смята, че трябва да прокара своето виждане за съдебна реформа. По всичко личи, че и господата от ПП също харесват ролята, в която са. Те могат да реализират своята финансова философия. Западната рамка едва ли умира от радост, че може да се счупи всичко, което беше създадено. Войната продължава“, заяви Първан Симеонов.

По думите му ПП и ДБ вероятно се чудят дали да имат една листа на предстоящите избори за европейси парламент.

„Но би било лош знак да се разделят. Логиката казва, че поне за момента няма алтернатива на това управление, обобщи той.

Първан Симеонов е категоричен, че „не е добре за страната сега да разбутваме всичко“.

„Правителството има шанс да свърши малко черна работата. България трябва да се възползва – да се опита да влезе изцяло в Шенген и да направи усилието за еврото“, каза социологът.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук