Специална селекция от музейните сбирки на столични и регионални музеи и галерии ще бъде показана на единствения по рода си „Салон на музеите” в НДК. Той отваря врати на националния празник 3 март с вход свободен за всички посетители.

В рамките на три дни посетителите ще имат възможността да разгледат близо 40 изложби на музеи и няколко галерии от всички краища на България. Идеята е на едно място да бъдат представени реплики на шедьоври, както и различни щрихи от дейността на българските музейни институции, които имат ключова роля в популяризирането на богатото културно-историческо наследството на страната ни.

Сред участниците в „Салона” са археологически, етнографски, исторически, регионални и къщи-музеи от над десет града в страната. Свои произведения ще покажат и Национална художествена галерия, Градска художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна, както и Художествената галерия в Русе.

„Салонът ще бъде отворен за българската публика и за гостите, които ще бъдат тук по време на председателството, защото това е начин да покажем културното си наследство на хората, които са в София и са нямали възможност да стигнат до музеите в страната. Нашите общи усилия ще допринесат за това да пазим и популяризираме културното наследство”, каза Амелия Гешева, зам.-министър на културата, която присъства на официалното откриване на културното пространство.

Салон на музеите съвпада с председателството и по този начин всички, които не познават историята и културата ни, ще могат да се докоснат до нея. Пространството е част от официалната културна програма на българското председателство на Съвета на ЕС.

« 1 на 4 »
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!