д-р Хе Джанкуи
д-р Хе Джанкуи

Китайският изследовател Хе Джианкуи, който с екипа си създаде първите човешки същества с изкуствено изменени гени в света, обяви намерението си да направи пауза в експеримента, след като новината за раждането на генетично модифицирани близнаци провокира остри критики в научните среди. Този съобщи ученият на Втората световна конференция по въпросите на генома в Хонконг.

Изследователят получи тежки критики на етична база заради експеримента си. Той предизвиква вълна от въпроси сред научната общност. Според учените такова изследване е нарушение на етичните стандарти и в бъдеще може да доведе до непредвидими последици, рискове и странични ефекти. Комитетът по етика на Китайската академия на науките заяви, че работата на Хе противоречи на моралните принципи  и нарушава съответните регулации.

„Трябва да се извиня за факта, че резултатът стана известен толкова неочаквано. Като се има предвид настоящата ситуация, в клиничните проучвания ще бъде направена пауза“, каза ученият, цитиран от АФП.

Според лекарят ДНК на новородените, заченати чрез използване на ин витро оплождане (IVF), е модифицирана с помощта на новия метод за корекция на гени (CRISPR-Сas9).

Целта на експеримента е да създаде при бебетата имунитет към вируса на ХИВ, от който е бил заразен техният баща. За да направи това, ученият се опитал да „изключи“ един единствен CCR5 ген в ембриона, отговорен за кодирането на протеин, което позволява на ХИВ да влезе в клетката. Според лекаря момичетата са се родили преди няколко седмици „напълно здрави“ и са получили имената на Лулу и Нана.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!