Започна третата среща на контактната група, оглавявана от президента на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев и министъра на външните работи в периода 2001-2005 г. Соломон Паси. Срещата е с парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС). Създаването на групата беше обявено след изборите от ГЕРБ с цел водене на политически разговори с парламентарните групи в 48-мия Парламент. Идеята беше доказани евроатлантици да водят разговори за евроатлантическо съгласие.

Само ДПС и „Български възход“ се отзоваха на поканата на контактната група. ГЕРБ също имаха разговори, но е редно да се отбележи, че преговорния екип бе създаден по тяхна идея. В събота се проведе среща между контактната група и представители на ГЕРБ-СДС. Вижте повече.

Също в събота беше и срещата между партията на Стефан Янев „Български възход“ и контактната група – четете тук. 

От страна на ДПС в срещата участваха Йордан Цонев и Хамид Хамид.

„Правителството, което трябва да формираме в условията на ожесточена война, агресия на Русия срещу Украйна, трябва да извежда пред скоби нашата принадлежност, лоялност, активност в организациите, които членуваме – ЕС и НАТО“, посочи Йордан Цонев.

„Идваме с тази нагласа“, каза още той.

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ отказват разговори, като към момента и двете формации са изпратили официален писмен отказ. Отказ е дошъл още от БСП. „Възраждане“ пък не бяха поканени.

След като в петък – след три дни неуспешни опити, най-накрая беше избран председател на 48-мото Народно събрание. Изненадващо, лидерът на БСП издигна отново кандидатурата на най-възрастния депутат – заради което и председателстващ първото заседание, Вежди Рашидов. Рашидов бе избран за председател на парламента с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход“. От „Демократична България“ изтъкнаха, че четирите партии могат да изберат и правителство, както избрали председател на парламента.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук