Започна втората среща на контактната група, оглавявана от президента на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев и министъра на външните работи в периода 2001-2005 г. Соломон Паси. Срещата е с парламентарната група на партията на Стефан Янев – „Български възход“. Създаването на групата беше обявено след изборите от ГЕРБ с цел водене на политически разговори с парламентарните групи в 48-мия Парламент. Идеята беше доказани евроатлантици да водят разговори за евроатлантическо съгласие.

Недоумение буди какви евроатлантически разговори се водят с партията на Янев, чиято оставка като министър на отбраната в кабинета „Петков“ беше гласувана след като си позволи да не осъди категорично руската агресия в Украйна и да говори за „специална операция“ – по пропагандната реторика на Русия, вместо за война.

По-рано днес пък се проведе среща между контактната група и представители на ГЕРБ-СДС. Вижте повече.

„Български възход винаги сме считали, че политиците се събират в парламента, за да си взаимодействат с една-единствена цел – да решават проблемите на българското общество“, посочи Виолета Комитова от „Български възход“, като уточни, че проблемите се делят на проблеми на гражданите и проблеми на бизнеса.

„Отзовахме се на вашата покана, защото искаме да покажем, че с действията си ще съдействаме, ще сътрудничим и ще търсим решения с всички партии в българския парламент“, каза още тя.

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ отказват разговори, като към момента и двете формации са изпратили официален писмен отказ. Отказ е дошъл още от БСП. „Възраждане“ пък не бяха поканени.

Вчера, след три дни неуспешни опити, най-накрая беше избран председател на 48-мото Народно събрание. Изненадващо, лидерът на БСП издигна отново кандидатурата на най-възрастния депутат – заради което и председателстващ първото заседание, Вежди Рашидов. Рашидов бе избран за председател на парламента с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход“. От „Демократична България“ изтъкнаха, че четирите партии могат да изберат и правителство, както избрали председател на парламента.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук