Росен Плевнелиев.

„Радев е  проект на дълбоката държава. Около него има само агенти на „Държавна сигурност”. Стратегическият му съвет се управлява от агент на „Държавна сигурност” с прякор Майстора.“ Това заяви пред Нова ТВ президентът (2012 г. – 2017 г.) Росен Плевнелиев.

Дълбоката държава в България винаги се е изразявала във връзките на комунистическите тайни служби с Москва. Големият шок на проевропейските сили в парламента дойде тогава, когато видяха абсолютното взаимодействие между Радев, главния прокурор, службите, „Възраждане” и БСП“, допълни Плевнелиев.

Демонстративното излизане на Радев от пленарна зала след гласуването на кабинета „Денков-Габриел” и начина, по който президентът връчи проучвателния мандат на Денков, Плевнелиев коментира така:

„Не му прави чест да излезе по време на химна или да не подаде ръка на Денков. Тази безмислена война не отива на един държавен глава. През тези 6 години той неведнъж наруши Конституцията”.

Москва иска да постигне две неща със своята тежка, дълбока хибридна операция в България: Първо, да бъдем отклонени от всякаква форма на европейска интеграция. Второ, България трябва да не бъде допусната да бъде партньор на демократичния свят за войната в Украйна”, каза още Росен Плевнелиев.

По думите му между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ няма коалиция, но има единодействие. „Донякъде отдаваме този резултат на нашите усилия в контактната група”, похвали се Плевнелиев.

Според него институтът „служебен кабинет“ прекъсва нишката между две демократично избрани правителства. Почти никъде няма модел на служебно правителство, посочи той и коментира, че е разумно правителството в оставка да остава на власт до следващия редовен кабинет.

Плевнелиев смята, че ако ще се прави реформа на Конституцията, може да се реши и въпросът с вицепрезидента, каквато длъжност няма в много държави. Ако се случи нещо с президента, то председателят на Народното събрание може да поеме тези функции за два-три месеца, предложи той.

Ще бъде направен опит България да остане в периферията на Европа. Много важна цел е да се удържи до еврозоната. Така ще се скъса с „дълбоката държава“, предупреди Росен Плевнелиев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук