Борисов, Сдружение на общините
на снимката: премиерът Бойко Борисов на среща със Сдружението на общините

Премиерът Бойко Борисов даде 15 дни срок на всички отговорни институции, за да изчистят неуредиците около въвеждането на електронната винетна система.

Той се извини на българските шофьори за причинените неудобства.

Това стана ясно след срещата на премиера със Сдружението на общините в Министерски съвет.

„Всички общини, които искат определен пътен участък да бъде освободен от пътна такса, трябва да изпратят писмено искане до регионалното министерство (МРРБ)”, предложи Бойко Борисов.

От своя страна регионалният министър Петя Аврамова заяви пред медиите, че към момента Варна, Пловдив, София и Асеновград искат възлови пътища да бъдат освободени от винетка.

„На заседанието премиерът предложи на Националното сдружение на общините при отпадането на винетната такса, съответният участък да се ремонтира и поддържа от бюджета на съответната община, а не от АПИ“, обясни министърът.

Решението кой път да отпадне от такса ще се взима след решение на Общинските съвети. От Сдружението на общините обещаха да изпратят решението до всички общини.

До срещата в Министерския съвет и споровете къде да няма винетки се стигна, след като на последното заседания за миналата година кабинетът реши бъдещата магистрала „Европа“ (София – Калотина) да стане част от автомагистрала „Струма” и да се плаща винетка. Ощетени се оказаха редица софийски села в северната част на София, тъй като Северната скоростна тангента попада във въпросното трасе.

Премиерът реши да поеме инициативата в свои ръце и еднолично нареди на Пътната агенция да падне винетката.

Това даде основание и на варненци да надигнат глас, тъй като от години плащат, за да отидат до градските гробища, околните вилни зони и Златни пясъци.

„Общините да направят така, че след като искат пътищата да са общински, да си ги поддържат“, смята Борисов.

Националното сдружение на общините обяви, че ще е нужно около седмица, за да уточни точно кои пътни участъци искат да се ползват безплатно.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук